domenica 2 maggio 2010

La Garbatella











Kuvissa oleva kaupunginosa on nimeltään Garbatella, joka sijaitsee lähellä keskustaa ja yliopistoani. Arkkitehtuuria opiskeleva kaverin järjesti kierroksen kotikaupunginosaansa maaliskuun lopulla ja kertoi korttelin historiaa. Mussolini halusi aikanaan keskustaan pari ylisuurta tietä, toisen Teveren varrelta Vatikaaniin ja toisen Colosseumilta Forun Romanumin halki Vittorio Emanuelen monumentin juurelle. Näistä teistä toinen pilaa Pietarin kirkon suunnitelleen arkkitehdin haluaman hauskan efektin -sokkeloisista kortteleista yhtäkkiä eteen kohoavan valtavan kirkon- ja toinen on puoliksi Forun Romanumin päällä.
Rakennusvaiheessa ainoa ongelma oli, että kyseisillä paikoilla oli köyhiä asuinkortteleita. Niinpä ihmiset keskustan sokkeloisista kortteleista vietiin työväenkortteli Garbatellaan, joko "hotelleihin" joissa sai jakaa keittiön parin muun perheen kanssa (ylläolevissa kahdessa kuvassa on "punainen hotelli" ja "valkoinen hotelli") tai "nopeisiin taloihin", niin tai näin rakennettuihin pikkutaloihin. Näille taloille tehtiin tosin pienet puutarhat ja jokainen asunto on vähän erityylinen, ihmeellisine yksityiskohtineen, joten nykyään alue on erittäin suosittu. Lähellä keskustaa ei paljon muualla ole taloissa puutarhoja.
Garbatellasta on kotoisin kuuluisa näyttelijä Alberto Sordi ja nykyään siellä voi kohdata De Sican "Ladri di biciclettessä" pikkupoika Brunoa näytelleen Enzo Staiolan.

1 commento:

  1. Veikeän näköiset hotellit. Onko sulla yhtään kuvia niistä pikkutaloista? Katselin muuten säätiedotusta ja Italiassakin (ainakin pohjoisessa) näyttäisi olevan paljon koleammat säät kuin viime viikolla. Taisimme olla Italian reissullamme tosi onnekkaita ilmojen suhteen.

    RispondiElimina